Varför är pauser på jobbet viktigt?

pauser på jobbet

Scaleups! En galen omvälvande berg- och dalbana som trots sin intensitet lockar många av oss tillbaka om och om igen. De scaleups jag har hjälpt till att bygga upp har varit bland de mest givande och utmanande erfarenheter jag haft i livet. Något de alla har gemensamt är deras enorma intensitet vad gäller fokus, syfte och resultat. Trots återkommande prestationer har jag ofta känt att för varje steg jag tagit framåt så har jag aldrig kommit ikapp riktigt. Känns det igen? Hur lång är din lista av prioriteringar? För många av oss är det just den galet intensiva energi som startups och scaleups för med sig. Den näst intill beroendeframkallande känslan att tillsammans med ett team lyckas i uppbyggandet av ett gemensamt uppdrag.

Ingen tid för pauser på jobbet?

Denna intensiva stress får mig att reflektera över hur många av oss känner när vi utför något. Jag minns ett företag där jag irriterade mig på att medarbetare tog rökpauser. Oavsett hur mycket vi hade att göra gick de ut med jämna mellanrum för en liten paus. Bortsett från de skadliga risker rökning medför, är det förvånansvärt att jag inte såg pausens positiva inverkan. Mestadels tyckte jag att jag själv var alltför upptagen för att ta en paus. Jag ansåg till och med att alla dessa pauser minskade teamets effektivitet. Jag förstod inte att det var precis tvärtom, att felen blev färre och effektiviteten ökade. Varför hade jag så svårt att se värdet i pauser? Jo, för att jag saknade bevis som visade att team med högre välmående och lägre stressnivå levererade bättre resultat.

Naivt fokuserade jag mer på de faktiska resultaten än hur vi lyckades nå dem.

Från och med förra året är jag nu tillbaka på ett nytt spännande start-upprojekt. Mitt personliga mål nu är att göra välmående till något både meningsfullt och lättillgängligt. Detta är min chans att hjälpa andra i en ledarposition att lära av mina misstag och på så sätt kunna ta bättre beslut när det kommer till teamets prestation och välmående. Borta är även de partiska engagemangsundersökningarna. Precis som elitidrottare förstår de bästa teamen vikten av fysiskt och psykiskt välmående i teamet. Vilket ger mig tillfälle att recensera ett samtal angående grunderna för stress, fysisk aktivitet, sömn och dagsvila.  Dr. Kerstin Jeding, filosofie doktor i psykologi vid Oxford Universitet, förklarar: 

Dagsvila, vad är det? 

"Det handlar om att ta pauser under arbetsdagen så väl som på kvällen", förklarar Kerstin. "Verkligen? Men jag är ju anställd för att arbeta, inte vila. Dessutom har jag alltför mycket som måste göras innan jag kan ta en paus", säger jag, vilket får henne att göra något hon gör oförskämt bra. Hon citerar forskningen.

En svensk doktorstes från förra året bevisade att något så enkelt som kortare pauser på jobbet kan förbättra välmående på jobbet hos redan hälsosamma personer. Generellt sett leder det även till att du är på bättre humör under kvällen om du tar pauser under arbetsdagen. Det är svårt att argumentera emot en oxfordskolad filosofie doktor som under hela sin karriär arbetat med jobbrelaterad stress. Hon fortsätter: "Vet du vad som är den viktigaste beståndsdelen hos någon som är stressad på gräns till att bli utbränd? Att balansera upp stressen med vila och återhämtning".

"Pauser är inte en kostnad, det är snarare en investering"

Visst, jag förstår att pauser är välgörande, speciellt om någon redan uppvisar fysiska tecken på stress. Jag förstår också att en god natts sömn är välbehövd för återhämtning från dag till dag då det är mycket att göra - det håller jag med om, men när friska personer smiter ut på paus istället för att bidra till målet?

"Du förstår, pauser är inte en kostnad, de är snarare en investering", förklara Kerstin. "Pauser under arbetstid är att investera i hälsa och välmående, och sådana investeringar har en ROI på 5 eller mer."

Jag är fortfarande inte övertygad. Det var inte mitt framtida välmående jag var bekymrad över när jag jobbade som mest, det var att få jobbet gjort och då kändes det inte som om några pauser bidrog till mina nyckeltal. Alltför artig att le åt min naivitet går Kerstin återigen på med orubblig optimism. "Vet du att en liten andningspaus gör att du kan hantera stress bättre, oavsett om du tar pausen före eller efter en stressig situation? Den pausen fungerar även ångestdämpande och gör dig mer alert vilket betyder att du kommer att jobba bättre efter en sådan paus".

Nu ser hon att det glimrar till hos mig då hon når fram med sitt påstående och hon fortsätter: "Shane, i ditt jobb behöver du dina kognitiva förmågor för att hålla dig alert hela dagen, eller hur?" "Eh, ja" svarar jag. "Bra, ta då pauser på jobbet med jämna mellanrum! Din beslutsfattande förmåga är inte en oändlig resurs utan behöver laddas upp då och då. Din naturliga förmåga att fokusera är ännu kortare, inte ens en hel arbetsdag, knappt en halv. Företag har visat statistik på deras topp 10 % mest produktiva medarbetare och gissa vad de har gemensamt - de tar en paus! De jobbar inte mer än sina kollegor, de tar mer pauser och det är just det som gör dem så effektiva." Nu är jag intresserad, kan jag verkligen få mer gjort om jag tar FLER pauser? Hur gör jag det?!

3 sätt att förbättra återhämtning under en arbetsdag 

Sammanfattningsvis låter Kerstin mig förstå att hon kan citera en lång lista av forskning som gjorts för att understryka varje punkt i det hon säger. Det är egentligen ganska lätt:

  • Ta pausen innan du behöver den (javisst, innan du känner dig trött)
  • Tänk på att pauser på jobbet är viktigt oavsett vilken arbetsuppgift du utför  och tillåt dig att koppla av mentalt från jobbet
  • Ta ett steg ifrån din arbetsstation (vilket också hjälper dig med punkt 2)

Väl en av följande aktiviteter för att hjälpa din återhämtning:

  • Rörelsepaus
  • Frisk luft från ett öppet fönster eller utomhus
  • Aktivitet för medvetandet (Mindfulnessövning)
  • Slappna av (avslappningsövning)

Kerstins råd är att ta en längre lunchrast mitt på dagen och sen fördela mindre micropauser på 1-5 minuter över resten av dagen. Jag frågar: "Är det vad de topp 10 % högpresterande personerna gjorde?" "Nej, de allra mest effektiva tog ännu fler små micropauser, uppemot 25 % av den totala arbetstiden: De jobbade i genomsnitt i 52 minuter, tog en 17-minuters paus och började sedan om", svarar Kerstin.

Det låter nästan för bra för att vara sant, eller hur? Att det är mer hälsosamt och samtidigt få mer gjort på jobbet genom att ta fler och längre paus? I vetenskapens namn ska jag förstås prova detta, och eftersom jag har galet mycket att göra och behöver vara effektiv så passar det bra att testa detta nu!

Vill du veta mer om fördelarna att ta fler paus och hur du kommer igång? Tveka inte att kontakta oss - vi ser fram emot ditt samtal!

About the Author

15+ years of experience in B2B SaaS Customer Success and Sales including CCO & VP CS. SLT member taking two B2B SaaS companies through hyper-growth and PE Exits (from 70 to 300 and 25 to 100 employees in 2 years)

Show your employees you care

Show
your employees
you
care

By filling out this form you consent to NudgeLabs storing your personal information in order to contact you by phone or email to give you more information regarding their product. You can at any time revoke your consent by emailing us here.